City travellers

citytravellers


Δεύτερο Εξάμηνο 2017
Ξεκινάμε με ένα νέο σχήμα τις ραδιοφωνικές μας εκπομπές: Κατερίνα Αθανασίου, Αντώνης Λακίδης και μαζί μας ο Λέανδρος Κυριακόπουλος, Κέντρο Ερευνών για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες, Πάντειο Πανεπιστήμιο. Επιστροφή στις συζητήσεις μας μέσα σε ένα πιο φαντασμαγορικό τοπίο, υπό τον γενικό τίτλο: «Η Ουτοπία ανάμεσα στην αισθητική και την τεχνολογία».

https://www.thehumanproject.org/about/

Πρώτο εξάμηνο 2017

Για το πρώτο εξάμηνο του 2017 ξεκινάμε με το «Ραδιοφωνικό σεμινάριο» του Βαγγέλη Μπιτσώρη –συγγραφέα, μεταφραστή–, υπό τον γενικό τίτλο «Η συγχώρηση έναντι της ηθικής του δικαίου και της πολιτικής». Η θεματική του σεμιναρίου αναφέρεται κυρίως στις αναλύσεις των Ζακ Ντερριντά, Βλαντιμίρ Ζανκελεβίτς, Εμμανουέλ Λεβινάς, Χάννα Άρεντ, Πωλ Ρικαίρ.

18/05/2017
Με αυτή την εκπομπή θα κλείσουμε την σεζόν 2016 – 17. Θα σας ευχηθούμε καλή συνέχεια, μέχρι τη νέα σειρά εκπομπών μας, τον Οκτώβρη 2017.
Μια νέα σειρά θεμάτων θα ακολουθήσει, με τρόπο, όσο είναι δυνατόν, μιας γραμμικής συσχέτισης, που φυσικά θα ξεδιπλώσουν και θα αναπτύξουν, οι ανάλογοι και πάντα αγαπητοί καλεσμένοι μας ο Βαγγέλης Μπιτσώρης ολοκληρώνει το ραδιοφωνικό σεμινάριό του υπό τον τίτλο «Η συγχώρηση έναντι της ηθικής, του δικαίου και της πολιτικής». Σε αυτή την τελευταία συνεδρία θα προσεγγίσει συγκεκριμένες πτυχές της συγχώρησης στο χώρο της υπερ-ηθικής, της ηθικής, του δικαίου και της πολιτικής.

11/05/2017
O Βαγγέλης Μπιτσώρης (στο πλαίσιο του ραδιοφωνικού σεμιναρίου του «Η συγχώρηση έναντι της ηθικής, του δικαίου και της πολιτικής») συνοψίζει τις περί συγχωρήσεως θέσεις του Γάλλου φιλοσόφου Ζακ Ντερριντά.

16/03/2017
Ο Βαγγέλης Μπιτσώρης, στο πλαίσιο του σεμιναρίου του «Η συγχώρηση έναντι της ηθικής του δικαίου και της πολιτικής», σε αυτήν εδώ την 4η εκπομπή, θα ολοκληρώσει την ανάλυση της πραγμάτευσης της συγχώρησης του Γάλλου φιλοσόφου Βλαντιμίρ Ζανκελεβίτς. Κατ᾽ αυτὀν τον τρόπον θα αρχίσει η μετάβαση στην έκθεση της θεώρησης της συγχώρησης από τη σκοπιά του Γάλλου φιλοσόφου Ζακ Ντερριντά.

02/03/2017
Τη Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017, στις 18:00 – 20:00, ο Βαγγέλης Μπιτσώρης, στο πλαίσιο του σεμιναρίου του «Η συγχώρηση έναντι της ηθικής του δικαίου και της πολιτικής», θα πραγματευθεί την αμφίλογη σχέση της συγχώρησης με την δικαιική έννοια του απαράγραπτου (ορισμένων εγκλημάτων) στην ηθική φιλοσοφία του Γαλλοεβραίου φιλοσόφου Βλαντιμίρ Ζανγκελεβίτς.

02/02/2017
Αυτή την Πέμπτη θα κάνουμε ένα μικρό διάλειμμά στην ραδιοδιάλεξη του Βαγγέλη Μπιτσώρη, μιας και θα έχουμε προσκεκλημένο τον εικαστικό Κορνήλιο Γραμμένο, σε μια συζήτηση για το προσωπικό Repatriation (Επαναπατρισμό) που επιχειρεί στην αίθουσα τέχνης «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου», μέσα από την ατομική έκθεση που εγκαινιάζει μια εβδομάδα μετά: Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου.
Έχοντας μια μακριά και διεθνή διαδρομή στην χώρα των εικαστικών θα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε μια περιπλάνηση σ’ αυτή τη πορεία, ενός γλύπτη και ζωγράφου που εργάζεται απορροφώντας τους απόκρυφους ρυθμούς του κόσμου και μας λέει: “you cannot spend your own making excuses for theirs”.

19/01/2017

12/01/2017
Την Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017, στις 18.00-20.00,ο Βαγγέλης Μπιτσώρης πραγματεύεται την ερμηνευτική διαμάχη που προκάλεσε η συνάντηση του γερμανόφωνου Εβραίου ποιητή Πάουλ Τσέλαν (1920-1970) με τον Γερμανό φιλόσοφο Μάρτιν Χάιντεγγερ (1889-1976). Αιτία της εν λόγω διαμάχης η συγγραφή του τσελανικού ποιήματος «Τοντνάουμπεργκ» (τοπωνύμιο χωριού στον Μέλανα Δρυμό, όπου υπάρχει και η περίφημη χαϊντεγγεριανή ξύλινη κατοικία («Hütte, «καλύβα»)
περισσότερες πληροφορίες στο forum

10/11/2016
οι City Travellers έχουν καλεσμένη την Νάνσυ Κουγιούφα, γκαλερίστα της γνωστής Ε31gallery, και υπέροχη πιανίστα που έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό CD, του πρωτοπόρου συνθέτη Erik Satie. Θα μας μιλήσει για το έργο της και την ζωή του Erik Satie

13/10/2016

7/04/2016
Ο Γιαν Φαμπρ απόρριπτε οτιδήποτε λιγότερό του “εκσυγχρονισμού δια της παγκοσμιοποίησης”
αγνόησε
την σημασία της “γιορτής μας”
Καλεσμένοι μας:
Νίκος Παπαβρανούσης: drums
Αγγελική Τρομπούκη: χορός
καλή σας ακρόαση…

21/04/2016
Σ΄αυτή την εκπομπή οι προσκεκλημένοι μας θα είναι οι: Ελπίδα Ρίκου, Γιώργος Σαμαντάς, να μας παρουσιάσουν τον “Τόμο” όπως αποκαλούν τις «Φωνές / Fones»
Μια έκδοση που έχει στηριχθεί στο ομώνυμο project «Φωνές». Mια ομάδα εικαστικών καλλιτεχνών και κοινωνικών επιστημόνων, που διερευνούν από κοινού τρόπους με τους οποίους οι ήχοι που παράγονται από ζωντανά σώματα μετατρέπονται σε ύλη για σκέψη και καλλιτεχνικό έργο.
Οι Φωνές αρχικά απευθύνθηκαν η μια στην άλλη και στη συνέχεια διεύρυναν το διάλογο απευθυνόμενες σε άλλες φωνές. Ο τόμος αποτελεί μια αποτύπωση αυτού του διαλόγου.

11/02/2016
Who Can Speak?
υπεραπλουστεύσεις..
…κάτω από αντίξοες συνθήκες
Αντώνης Λακίδης, Κατερίνα Αθανασίου,
στην μουσική Λουκάς Δημητρέλλος,
συνεργάτης: Γιάννης Σινιόρογλου
μαζί μας ο Bobby Coltrane

27/01/2016
Μετά από μια (?) πορεία στο παρελθόν…σε τόπους και σημεία αναζήτησης της μνήμης και των συμβάντων που αποτελούν την κληρονομιά της…προχωράμε!
αύριο η εκπομπή μας δεν θα αναβληθεί
(…)
θα συνεχίσουμε την συζήτηση που είχαμε
προγραμματίσει με τον Νίκο Δασκαλοθανάση, τακτικό καθηγητή Ιστορίας της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στο Τμήμα Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.
Με την ευκαιρία θα μας παρουσιάσει και το τελευταίο του βιβλίο “Restitutions”
που είχαμε στηρίξει και την προηγούμενη εκπομπή μας.
…κάτω από αντίξοες συνθήκες

21/01/2016
Happy New Year
Μια μετάβαση από την ταυτότητα στην διαφορά.
Μια φράση από το βιβλίο που παρουσιάσαμε στην προηγούμενη εκπομπή μας, του Χ. Χρυσόπουλου για την «επιτελεστικότητα», θα μπορούσε να μας περάσει στην «αντίσταση» με τον τρόπο που το παρουσιάζει ο Ν. Δασκαλοθανάσης στο τελευταίο του βιβλίο “Restitutions”. Μια αντίσταση που δεν προκύπτει πάντα από την πρόθεση του δημιουργού της.
Αλλά ας δούμε καλύτερα live πως το εννοεί καθώς και την περίπτωση στην οποία αναφέρεται. ή μάλλον εμείς πως το καταλαβαίνουμε, ως την επόμενη Πέμπτη.
Μια ματιά πριν μας μιλήσει ο ίδιος γι’ αυτό.

17/12/15
Kαλεσμένος ο Χρήστος Χρυσόπουλος. Ο δανεισμένος λόγος – Μια συζήτηση για την επιτελεστικότητα του έργου τέχνης.
Επιτέλεση (ουσ.): 1) η προσπάθεια ή ενέργεια ώστε να αποκτηθεί, να επιτευχθεί ή γενικά να γίνει κάτι που πληρεί συγκεκριμένα γνωστικά κριτήρια, 2) η συνέχιση ενός πράγματος που έχει αρχίσει, με σκοπό την ολοκλήρωσή του.

10/12/15
Καλεσμένος ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης. Συζήτηση με αφορμή το νέο του βιβλίο από τις εκδόσεις Καστανιώτη:
«Υπονεωτερικότητα και εργασία του πένθους. Η επήρεια της κρίσης στην σύγχρονη ελληνική κουλτούρα».

19/11/15

25/6/15

21/5/15
What is Artaudian?

7/5/15
Στην εκπομπή City Travellers η Chloe Tzia Kolyri μαζί με τον Γιάννη Ιωαννίδη (Hollowsky) από τους Danger Few σε μια συζήτηση που δεν πρέπει να χάσετε…Συναντώνται Καταστασιακοί και Deleuse; Ηθικός ρεαλισμός και queer ταυτότητες;  Οιδίπους και ρίζωμα ;Τι σημαίνει becoming a woman στη σημερινή κοινωνία.  Μπορεί να εφαρμοσθεί η Σχιζοανάλυση;

26/3/15
Γυμνότητες,Μορφή Ζωής,Το Ανοιχτό.

12/3/15
Στην εκπομπή των City Travellers καλεσμένοι οι:  Θανάσης Αποστόλου / Πασχάλης Ζέρβας / Σοφία Κανάκη, εικαστικοί και συντάκτες της “alloglotta”.

26/2/15
H συζήτηση των City Travellers συνεχίζεται με τον Κωστή Σταφυλάκη, Θεωρητικό Τέχνης και εικαστικό, ο οποίος έχει επιμεληθεί το βιβλίο: Το πολιτικό στη σύγχρονη τέχνη.

12/2/15
Kαλεσμένος ο Γιάννης Σινιόρογλου, εικαστικός και ιδρυτικό μέλος της ομάδας Campus Novel Η συζήτησή μας θα κινηθεί με αφορμή τον τίτλο: [NSK: το σύμπτωμα της υπερταύτισης / η συνθήκη του έθνους-κράτους ως ready made αφήγημα.]

1/2/15
Οι City Travellers θα φιλοξενήσουν  σε μιά έκτακτη εκπομπή, το σεμινάριο τού χειμερινού εξαμήνου (στο οποίο και συμμετείχαμε), πάνω στην ενόρμηση της κατακυρίευσης,που επιμελήθηκε και οργάνωσε ο  Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

29/1/15
Με αφορμή την εργασία της Ιωάννας Μακαβέι, πάνω σε ένα σκίτσο του Daumier (φοιτήτριας του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της ΑΣΚΤ, στο πλαίσιο ενός σεμιναριακού μαθήματος του Κώστα Ιωαννίδη) συζητούμε για την συμπαιγνία ανάμεσα στον ρασιοναλισμό και τον δημοκρατικό ανθρωπισμό στην εποχή της νεωτερικότητας καθώς και για την κριτική των εννοιών αυτών με βάση την σύγχρονη ριζοσπαστική θεωρία (Tiqqun).
http://b7artradio.dyndns.org/start/ekpompes/City%20Travellers/29_1_15_CITYTRAVELLERS.mp315/1/15
Στην 7η εκπομπή τους, οι City Travellers συζητούν με προσκεκλημένους φίλους, συνεχίζοντας το αφιέρωμα στην καταστασιακή περιπέτεια, καθώς και στην μετεξέλιξη των καταστασιακών θέσεων σε καθαρή φιλοσοφική θεωρία ανάμικτη με άλλες έννοιες..που θα μας εισαγάγει ο Γιάννης Παρασκευόπουλος.

18/12/14
Η μετεξέλιξη της έννοιας του Μεσσιανισμού από θρησκευτική σε εκκοσμικευμένη …
Συζήτηση με προσκεκλημένους φίλους, στην 6η εκπομπή (( γ΄S)-season) των City Travellers που συνεχίζει το αφιέρωμα στην καταστασιακή περιπέτεια.. καθώς και στην μετεξέλιξη των καταστασιακών θέσεων σε καθαρή φιλοσοφική θεωρία ανάμικτη με άλλες έννοιες.. που θα μας εισαγάγει ο Γιάννης Παρασκευόπουλος.

4/12/14
Στην 5η εκπομπή των City Travellers :  ” μετά τον κινηματογράφο του Γκυ Ντεμπόρ”  …αλλά πρίν ας μιλήσουμε λίγο για το δούλεμα, το καλοφτιαγμένο δούλεμα … και τον θρήνο μιας και αμέσως μετά τις 5 έχουμε 6 Δεκέμβρη.

20/11/14
Θέμα 4ης εκπομπής των City Travellers: “που συναντάμε το θλιβερό;  Θεσμική οργάνωση του αποκλεισμού ή… στην κερκίδα ”

6/11/14
Οι City Travellers στη 3η εκπομπή, καλεσμένος είναι ο Γιώργος Δάβος, Δρ. Αισθητικής.  Σ’ ένα αφηρημένο κοίταγμα, το πλήθος γίνεται μια μάζα..αν σταθούμε σε μια στιγμή της και αυτό το είδος το διαχωρίσουμε και γίνει διακριτό τρίζει – τρίζει η έναρξη της παρακολούθησής του; Η μοναδικότητα του θα διαφύγει από τον ταξινομητικό έλεγχο;

23/10/14
Ακούστε την 2η εκπομπή (( γ΄S)-season) των City Travellers που συνεχίζει το αφιέρωμα στην καταστασιακή περιπέτεια..με άκρως ερευνητική διάθεση και πάντοτε σε συνάρτηση με το σήμερα…

9/10/14
Πρώτη εκπομπή για την τρίτη σαιζόν των City Travellers!  Απρόσμενα! χωρίς προλόγους και τίτλους…ξεκινάμε!

8/5/14

10/4/14

27/3/14
Η 11η εκπομπή των City Travellers αφιερωμένη στο Βαμπίρ της Μπορινάζ, σε μερικές βασικές κοινοτοπίες σχετικά με το πέρασμα από το ιερό στο θέαμα και το σαβουάρ-βιβρ των νέων γενεών! Με άκρως ερευνητική διάθεση και πάντοτε σε συνάρτηση με το σήμερα… Καλεσμένη η αναλύτρια Χλόη Κολύρη.

13/3/14
10η εκπομπή για το ξεπέρασμα της τέχνης και όχι μόνο!  Κατασκευή καταστάσεων ή οικοδόμηση κινήματος; Πειραματισμός ή πρωτοπορία; Τέχνη ή Πολιτική; Τριλεκτική ή Διαλεκτική; Ο δρόμος για το Μάη είναι στρωμένος με χειμώνες και οι χειμώνες με ζεστές συναντήσεις γύρω από μια κούπα κρασί στο σταυροδρόμι. Η Άνοιξη δεν αργεί πολύ.

27/2/14
H 9η εκπομπή είναι αφιερωμένη στην καταστασιακή περιπέτεια με άκρως ερευνητική διάθεση και πάντοτε σε συνάρτηση με το σήμερα.

13/2/14
H 8η εκπομπή των City Travellers αφιερωμένη στην καταστασιακή περιπέτεια.

30/1/14
Μπορείτε να ακούσετε την 7η εκπομπή των City Travellers αφιερωμένη στην καταστασιακή περιπέτεια… όπου θα κάνουμε ένα μικρό προσκλητήριο των κυριότερων μορφών που ζωντάνεψαν το καταστασιακό ρεύμα,  θα μιλήσουμε για συγκεκριμένες ανατρεπτικές μεθόδους των καταστασιακών στο πεδίο της τέχνης και για την μυστηριώδη καταστασιακή “θεωρία του θεάματος” … όλα αυτά με άκρως ερευνητική διάθεση και πάντοτε σε συνάρτηση με το σήμερα!

16/1/14
Επιστρέφοντας από τις γιορτές, θα γαληνέψουμε τη μελαγχολία μας με μια αναζήτηση της γέφυρας που οι καταστασιακοί προσπάθησαν να ρίξουν ανάμεσα στην ύπαρξη και την ιστορία, τις καταστάσεις και την πολιτική, τον Κίρκεγκωρ και τον Χέγκελ! Απίθανα πράγματα, απονενοημένα ίσως διαβήματα;

20/12/13
Η πέμπτη λαβυρινθώδης εκπομπή στο σύμπαν των ιστορικών Καταστασιακών από τους City Travellers και τον Γιάννη Hollowsky ιωαννίδη με ένα κλικ στο διαδικτυακό ραδιόφωνο Beton7ArtRadio!

22/11/13
Μια ακόμα λαβυρινθώδης εκπομπή, που θα απολαύσουν όσοι δεν βιάζονται ν’ αποστηθίσουν «τεχνικές», ή «τεχνοτροπίες», κι είναι διατεθειμένοι να χαθούν για λίγο παίζοντας μέσα στο Λαβύρινθο!

7/11/13

24/10/13
Οι City Travellers φέτος θα ξεκινήσουν τις εκπομπές τους την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου στις 17.00 – 19.00 μ.μ. στο beton7artradio με τους: Κατερίνα Αθανασίου, Αντώνη Λακίδη σε ένα νέο σχήμα με τον Γιάννη Ιωαννίδη μεταφραστή και μελετητή των ¨Καταστασιακών¨.

13/6/13
Η τελευταία μας radio εκπομπή γι αυτή τη σαιζόν, όπου θα συνοψίσουμε όλη την φετινή ραδιοφωνική περίοδο, κατά την οποία οι αναφορές μας είχαν σαν κεντρικό άξονα τον φασισμό. Σε μια συζήτηση που θα φιλοξενούμε την Βάνα Βερροιοπούλου, υποψήφια διδάκτωρ, υπότροφος του ευρωπαϊκού προγράμματος Ηράκλειτος 2, που θα συμβάλει με τις σκέψεις της για το μεταθανάτιο άσμα που μας άφησε κληρονομιά ο φασισμός.


30/5/13

16/5/13

24/4/13
«Στην ανάγκη έρχομαι ως δέντρο» Οι 7000 Βελανιδιές του Joseph Beuys.Ένας διάλογος της Rhea Thönges-Stringaris με τους City Travellers πάνω στο έργο του Joseph Beuys.

11/4/13

28/3/13

14/3/13
Οι city travelers συνεχίζουν τη συζήτησή τους για τη φασιστική τέχνη, τον ιταλικό φουτουρισμό και κλασικισμό.

8/2/13
Οι City travellers στο artradio Beton7 συζητούν… στη τελευταία συνεδρία του μεταπτυχιακού τμήματος κατεύθυνσης πολιτικής φιλοσοφίας του Παντείου πανεπιστημίου που θα πραγματοποιηθεί με όλους τους συμμετέχοντες, στους χώρους του Beton7.

24/1/13
Οι City travellers συζητούν κάνοντας μια εισαγωγή στον μοντερνισμό.

27/12/12
Οι City travellers συζητούν πάνω στην έννοια της εντύπωσης τόσο στη ζωγραφική όσο και στη φιλοσοφία με αφορμή τον ιμπρεσιονισμό.

13/12/12
Οι City travellers συζητούν για την έννοια της εντύπωσης τόσο στη ζωγραφική όσο και στη φιλοσοφία με αφορμή τον ιμπρεσιονισμό.

5/12/12

29/11/12

15/11/12
Οι City travellers συζητούν με θέμα: O Leibniz κατά τον El Greco, τέχνη και φιλοσοφία στη διάρκεια του Μπαρόκ.

1/11/12

18/10/12
Φέτος ξεκινώντας τις συζητήσεις μας, μεταξύ του φιλόσοφου Παναγιώτη Παπαδόπουλου, της εικαστικού/γλύπτριας Κατερίνας Αθανασίου και του εικαστικού/ζωγράφου Αντώνη Λακίδη, εμπλεκόμαστε σ΄ένα διάλογο με αφορμή το κείμενο του Μισέλ Φουκώ ‘περί αλλοτινών χώρων’

4/10/12

20/9/12

14/6/12
Οι City travelers: μεγάλη περιοδεία και πατροκτονία, το ταξίδι του Γκαίτε στην Ιταλία.

31/5/12

17/5/12